Bekijk eerst je huidige woonsituatie

Wat maakt mijn huidige situatie nog uit?

Het is verleidelijk te denken dat, aangezien je naar iets nieuws zoekt, je oude energieleverancier er niet meer toe doet. Helaas is dit niet het geval. Als je niet goed oplet, kan een kleine fout je al klauwen vol geld kosten.

Wat is de einddatum van je energiecontract?

Controleer allereerst de einddatum op je lopende energiecontract. In sommige gevallen moet je een opzegvergoeding betalen als je vroegtijdig overstapt of opzegd. Zorg daarom dat je op de hoogte bent wanneer het huidige contract afloopt.

Wat voor meter heb je?

Weet altijd wat je hebt. Heb je bijvoorbeeld een dubbele meter? Of heb je inmiddels een slimme meter? Sommige energieleveranciers laten je niet kiezen voor levering tegen een enkel tarief wanneer je een dubbele meter hebt. Controleer dit zorgvuldig bij de energieleverancier.

Ga je binnenkort verhuizen?

Ben je van plan te gaan verhuizen? Pas goed om. In de meeste gevallen moet je je energiecontract meenemen naar je nieuwe adres, als je geen opzegvergoedig voor je rekening wilt krijgen. Maar, pas wel op dat je huidige leverancier in staat is te leveren op je nieuwe adres. Controleer je huidige contract en bespreek dit eventueel met je leverancier direct.

Voorzie je veranderingen in je woonsituatie?

Dit geldt niet alleen voor wat het op dit moment is, maar bekijk ook de toekomst. Gaan er mensen het huis uit studeren? Of ben je van plan te verhuizen naar iets groters of kleiners? Afhankelijk van de duur van een energiecontract is het handig met dit soort dingen rekening te houden. Het verstandig dit eerst te bekijken, zodat je straks een realistische vergelijking kan doen.