Energieleverancier kiezen in bijzondere situaties

Ongewone dingen om rekening mee te houden

Soms is het verstandig om advies van anderen te volgen, zodat je zeker weet dat je weet waar je aan toe bent. Echter, het kan voorkomen dat jij iets heel bijzonders hebt wat voor niemand van jouw vrienden van toepassing is.

Heb je blok- of stadsverwarming?

Als je in je huidige of toekomstige woning blok- of stadsverwarming hebt, wordt het gas per wijk, blok of straat geregeld door een vaste energieleverancier. De ACM houdt toezicht op de prijzen maar je hebt geen mogelijkheid meer tot kiezen. Let goed op dat je hier rekening mee houdt bij het vergelijken.

Heb je zonnepanelen?

Alle energieleveranciers zijn verplicht je opwekking tot eigen gebruik met elkaar te salderen (verrekenen). Echter, niet alle leveranciers betalen je hetzelfde als je bijvoorbeeld meer opwekt dan je gebruikt. Ook is het afhankelijk van je meter hoe de berekeningen gedaan worden. In de vergelijkers wordt er vaak al rekening mee gehouden, maar bekijk de voorwaarde van de energieleverancier om zeker te weten dat je niks misloopt.

Heb je een warmtepomp?

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte verplaatst. De pomp kan op een energiezuinige manier een huis verwarmen en koelen, en zorgen voor warm tapwater. Heeft je huidige woning er één, of je nieuwe woning? Doe dan een juiste berekening wat de besparing is, om zo het verschil in gebruik in te schatten om niet voor verrassing te komen staan.